MITCHELLS PLAIN HOSPITAL

MITCHELLS PLAIN HOSPITAL2016-10-17T10:23:44+00:00

Project Description

Mitchells Plain Hospital

Mitchells Plain Hospital - Cape Contours

The Mitchells Plain Hospital is a very special project, one of our largest yet. With over 6 hectares of solid calcrete bed-rock and an infestation of alien Rooikrans and Black Wattle to contend with, it took dozens of earth moving machines, over 500 000 plants, 1000 trees, and more than a year and a half to complete.

 

Thousands of tons of excavated rock were re-used in-situ as they would naturally be found in the fynbos ecosystem, and hundreds of thousands of cuttings were taken from the neighbouring nature reserve for authentic species propagation. Incorporating a 3-tier swale system for the collection of irrigation water, dry-packed and gabion retaining walls, stone benches, indoor children’s and physical therapy gardens; this hardy landscape has been fully restored to a rich, self-sustaining ecosystem in the heart of the Cape Flats.

 

In the 2014 SALI Awards of Excellence, the Mitchell’s Plain Hospital won three gold awards, two trophy awards as well as the coveted SALI shield, confirming its importance as a showcase of sustainable, water-wise, indigenous and eco-friendly public landscaping for years to come.

Project Size: 63,768m²

Project Developer: Department of Public Works